Română (România)Russian (CIS)
Raţia de Kremlin

În anul 1972, Combinatul de Carne din Bălţi, deja furniza la comanda Moscovei cîte 500 de tone de mezeluri de calitate superioară pe lună. Salamurile fiert-afumate, carbonatul, baconul şi alte delicatese din carne erau preconizate în exclusivitate pentru livrări speciale spre Moscova.

 

De exemplu “Servelatul fiert-afumat” era produs în special pentru mesele de elită ale Comitetului Central al PCUS. Cum ar spune acum: consumatorii noştri erau membrii Biroului Politic al Comitetului Central şi familiile lor.

În „raţia Kremlinului” erau incluse produse alese, care se fabricau în secţii speciale. Astfel de produse ajungeau pentru început la o bază specială a celui de al 9-lea şef KGB şi erau supuse degustaţiei şi unei investigări medicale.

 

În perioada de stagnare brejnevistă, la petrecerile grandioasă din Palatul Kremlinului şi congresele din Sala Sf. Gheorghe mesele, erau pline cu delicatese. În meniul pentru cei aleşi intra: caviarul, şalău umplut, crabi, somon, sturion în sos, răcituri din sturion, păstrav în vin alb, asorti din păsări şi animale sălbatice, frigărui de cerb, salată de varză, murături, cafea, prăjituri, fructe. Dar foarte mulţi conducători de partid cu simplitate de proletar preferau Servelat preparat după STAS.

  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10ro
  • 11ro
  • 12ro
  • 13ro
  • 14ro
  • 15ro

Sistemul de distribuire a produselor cu deficit, inclusiv şi a celor din carne lucra cu precizie. Salamurile noastre erau distribuite prin stațiuni de odihnă speciale, pe fumoasele mese ale Comitetului Central şi minunatele “mese pentru comenzi” în “Gastronom”, unde erau repartizate prin meniuri speciale secretarilor Comitetelor raionale şi altor funcţionari înalţi de partid. De raţii speciale de diferite categorii, în Moscova, se bucurau peste 40 de mii de oameni care constituiau elita societăţii. Desigur în elita societăţii, care avea acces la produse alimentare speciale, intrau şi artişti ai poporului, oameni de ştiinţă cu merite, militari şi pensionari.

“Nostalgia salamurilor” iată conceptul care a luat locul arhicunoscutelor denumiri „Окорок Тамбовский”, „Балык”, „Краковсковская”, „Московская”, „Сервелат”. Odată cu dispariţia Uniunii Sovietice, au dispărut şi salamurile ieftine din carne calitate. A dispărut, dar nu definitiv, pentru că istoria îndelungată a combinatului nostru de carne ne obligă să respectăm tradiţiile de calitate ale brandului, cultivate mai mult de jumătate de secol.

Noi am păstrat şi am revitalizat procesul de producere „anume acelor” salamuri, după „anume acelea” rețete şi iar vă oferim produse STAS, testate în timp, pe care le-aţi îndrăgit atât de mult şi le căutaţi pe rafturile magazinelor de mai multe decenii. Doar că acum, pentru a cumpăra „Servelat” sau salam „De Moskova”, nu trebuie să plecaţi în alte oraşe sau să ocupaţi rîndul de dimineaţă.

 

| + - | RTL - LTR